login:
heslo:
přihlášení  (registrace)
neodhlašovat

 


Recepty   << zpět
Zdravé vanilkové rohlíčky i jine cukrovi
Vložil: sayas, Autor (zdroj): kopytko


Lektor to na kurzu dělal dost od oka, aby vzniklo husté tažné těsto...je to přibližně takto:
celozrnná špaldová mouka 500 g
strouhané vlašské ořechy nevážil, ale tipla bych tak 250 g (dává se jich tam míň, než do klasického receptu)
vanilkový extrakt tam nakapal celou malou lahvičku - já chci dát surovou vanilku, akorát ta to prý zbarví trochu do černa
rýžový slad - podle požadavků na sladkost, cca 3 dcl to udělají hodně sladký
olej - aby se dosáhlo té tažné konzistence (cca 0,5 dcl).
nakonec tam musel zase přisýpat mouku, protože to bylo moc lepivý ;) takže by to asi sneslo i víc těch ořechů
s těstem se musí pracovat rychle, protože enzymy ze sladu ho nabobtnávají (počítejte, že až je vytáhnete z trouby, budou o dost větší ;). na kurzu jsme po vytažení z trouby obalovali ovesným mlíkem v prášku, ale chci zkusit sušenou sladěnku, protože to práškový mlíko má dost tristní složení (ale zase je ho tam trochu, no).

peče se 200 st. asi 8 min.

na podobný bázi se dají dělat perníčky (bez vanilky a ořechů, navíc perníkový koření), linecký (na slepování marmeláda bez cukru nebo povařit a rozmixovat rozinky a třeba suš. meruňky, dochutit jablečno-višňovým koncentrátem).





:: Bezmasé  :: Moučník/cukroví  

žádná peckamohlo to být lepšív pohodědost dobrýúžasný
  Počet hodnotících: 45. Vytvořeno: 15.12.2013.


Komentáře
to vypadá úžasně. zkusím takhle experimentovat i bezlepkově!
bajaja 22:44 16.12.2013
pozn. na příští rok: sušená sladěnka je blbá, na rohlíčcích se rozpije a ty pak děsně lepí. kromě toho, že lepí, není vidět ani cítit, takže tento krok doporučuji vynechat :)
kopytko 19:00 29.12.2013
©2018, SLEPIČÁRNA