login:
heslo:
přihlášení  (registrace)
neodhlašovat

 


Recepty   << zpět
Rohlíky
Vložil: broucina, Autor (zdroj): Roman Vaněk-Poklady klasické české kuchyně


500g hladké mouky
50g sádla
10g soli, 1/2 kostky droždí
275ml mléka
Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme na vál a rozdělíme ho na 4 stejné díly. Uděláme bochánky a necháme na teplém místě 20min odpočinout pod utěrkou nebo potravinářskou folií.

Každý bochánek rozválíme na kruhovou placku tlustou zhruba 3mm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných dílů. Z jednotlivých trojúhelníků stáčíme rohlíky, od kraje ke spičce. Rohlík ještě trochu rukama zaválíme, aby se těsto pěkně spojilo a při kynutí a pečení se rohlík nerozevíral. Rohlíky skládáme na plech, můžeme je nechat rovné nebo vytvarovat do oblouku. Přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme cca 45min kynout.

Po nakynutí potřeme vodou, dle chuti posypeme mákem nebo směsí hrubé soli a kmínu. Pečeme 11minut v troubě vyhřáté na 230°C, do které jsme při nahřívání postavili hrnek s vodou tak, aby se rohlíky pekly ve vlhkém prostředí.

Poznámka: Zkoušela jsem i s máslem a olejem, ale s tím sádlem nám chutnaly nejvíc.



:: Chléb/pečivo  

žádná peckamohlo to být lepšív pohodědost dobrýúžasný
  Počet hodnotících: 32. Vytvořeno: 27.10.2013.


Komentáře
Tak jsem je dneska udělala, ze zbytku droždí po lívancích a jsou božský, jen jsem pletla houstičky
theres 22:11 10.11.2013
Delala jsem je pul napul se spaldovou hladkou moukou a skvely. Par jsem udelala anglickych-se slaninou a syrem,mnam!
janab 20:00 14.11.2013
Akorat 4bochanky x 8dilu = 32 rohliku mi moc neslo, byly malinky, delala jsem dvojnasobny...
janab 20:01 14.11.2013
asi hloupy dotaz, ale kvasek nechat vzejit?? nebo opravdu vse smichat?? jsem dnes pekla a teda chyba bude nekde mezi receptem a nasi troubou, ale jako deti me pochvalily :-)
angellina 12:31 19.12.2013
angellino, opravdu hned všechno smíchat...chce to teda dobře prohnětat...
broucina 20:32 22.12.2013
©2018, SLEPIČÁRNA