login:
heslo:
přihlášení  (registrace)
neodhlašovat

 


Recepty   << zpět
Švestková povidla bez míchání
Vložil: *Radka*, Autor (zdroj): upraveno dle - www.gurmanka.cz


6 kg vypeckovaných švestek
1 kg cukru
1/4 litru octa - používám ocet z červeného vína z Bzence
1 vrchovatá lžička skořice, badyán a další podobná sladká koření (třeba směs na perníčky)
100 ml rumu

Švestky vypeckujte a vhoďte je do širokého kastrolu se silnějším dnem. Zasypte cukrem a přilijte ocet. A už nemíchat!!! Kastrol zavřete poklicí a nechte 24 hodin stát, nechávám na zemi u sklepa, kde je trochu chládek.
Druhý den šup s kastrolem na sporák a švestky přiveďte k varu. Vařte cca 1 hodinu pod poklicí prudším varem a poté teplotu zmírněte na minimum a nechejte na kraji plotny jen lehce probublávat po dobu 4-5 hodin. Nemíchejte, neujídejte, jen po očku kastrol kontrolujte kdyby něco. Švestky pustí dost šťávy, takže se hrnec opravdu nepřipaluje. Kdo má rád úplně jemné povidla, lze je projet tyčovým mixérem a jsou úplně dohladka. Jinak je lze nechat ještě dobublat bez pokličky na konci do požadované hustoty, tak to dělám já, úplně hladké je nemáme rádi.

Kapku rumu ještě ukápněte na povrch povidel těsně před zavíčkováním, neboť rum je výtečný konzervant. Naplněné skleničky otočíme víčkem dolů a necháme je do druhého dne vychladnout. Teprve potom obrátíme a uskladníme.

Pro lepší chuť dávám do kastrolu i cca dvě hrsti pecek v gáze, aby se provařily taky a pak jen vytáhnu a vyhodím. Stejně jako se to dává např. do meruňkového kompotu...



:: Různé  

žádná peckamohlo to být lepšív pohodědost dobrýúžasný
  Počet hodnotících: 44. Vytvořeno: 4.9.2013.


Komentáře
super! zrovna jsem chtěla gůglit recept! hned zkusím!
eliska 10:54 10.9.2013
Elisko, doufám, že se povidla povedla :) My máme 10 sklenic, chtěla jsem víc, ale tady furt prší a nechce se mi je jít sbírat pod stromy do vysoké trávy...
*Radka* 14:13 18.9.2013
©2018, SLEPIČÁRNA